PIENI KAUPUNKI,
ISO ELÄMÄ
Kuvaaja: Taru Alén

Tunnus

Heinolan tunnus on keskeinen osa kaupungin identiteettiä. Tunnus muodostuu kahdesta elementistä: merkistä ja logosta. Merkin ilves yhdessä logon kirjoitusasun kanssa muodostaa selkeän ja mieleenpainuvan kokonaisuuden. Tunnus pohjautuu kaupungin pitkään historiaan pyrkien samalla säilyttämään ajattomuutensa. Tumma sininen symboloi kaupunkia ympäröivää vesistöä. Tunnuksesta on käytössä sekä pysty-, että vaakaversiot.

 

Alkuperäinen vaakuna

Kaupungin vaakuna sen alkuperäisessä ulkoasussaan säilyttää paikkansa historiallisissa ja arvokkaissa yhteyksissä.

Pääsääntöisesti kuitenkin kaikessa kaupungin viestinnässä ja markkinoinnissa tulee käyttää uutta tunnusta.

Merkki ja logo

Heinolan kuvallinen tunnus, 1 merkki on ilves. Ilves on modernisoitu versio
alkuperäisestä Heinolan vaakunasta. Ilves kuvaa luonnonvoimaa ja kauneutta.

Heinolan logon 2 muodot pohjaavat Lineton Brown – fonttiin. Sitä ei
saa latoa, vaan tunnus tulee aina toisintaa valmiista originaalitiedostosta. Tunnuksen osien suhteita, värejä tai asettelua ei saa muuttaa.

Tunnuksen väriarvot ovat: PMS 295, C100 M70 Y8 K54, R0 G47 B95

PYSTYVERSIO

VAAKAVERSIO

Suoja-alue

Tunnuksen erottuvuuden takaamiseksi kaikissa tilanteissa tulee tunnuksen ympärille jättää suoja-alue. Suojaalue määrittää kuinka lähelle toista elementtiä, kuvaa tai esimerkiksi paperin reunaa tunnus voidaan sijoittaa. Suositeltavaa on kuitenkin jättää tunnukselle suurempi suojaalue, jos se on mahdollista. Suoja-alueeksi on määritetty logon n-, o ja l-kirjainten leveys.

 

Minimikoko

Tunnuksen koon määrittämisessä on huomioitava toteutustavan ja käytön vaatimat edellytykset sekä rajoitteet. Tunnukselle ei ole määritetty maksimikokoa. Tunnuksen minimikoko määräytyy sen leveyden mukaisesti.

Väriversiot

Pääasiallisesti tunnuksesta käytetään mustaa tai valkoista väriversiota. CMYK-väriversiot ovat painotuotteita varten, RGB-väriversiot sähköiseen käyttöön ja PMS-väriversiot tilanteisiin, joissa 1-väripainatus on järkevää, esim. kirjekuoret ja erilaiset liikelahjat.

Valkoinen-väriversio: Tummilla ja kirkasvärisillä taustoilla tulee käyttää valkoista versiota.

Musta-väriversio: Valokuvien ja kirkasväristen taustojen päällä tulee käyttää mustaa versiota.

Sininen-väriversio: Aineistoissa, joissa visuaaleina käytetään lähinnä logoa ja slogania, voidaan käyttää sinistä väriversiota.

Tunnus tulee aina toisintaa valmiista originaalitiedostosta. Lataa TUNNUKSEN ORIGINAALIVERSIOT >

Toimialakohtaiset tunnukset

Toimialakohtaiset tunnukset tulee aina toisintaa valmiista originaalitiedostosta. Niistä on käytössä samat väriversiot kuin kaupungin tunnuksesta. Tunnusten originaaliversiot ovat ladattavissa myöhemmin.

Slogan

Slogan kiteyttää Heinolan kaupungin asukaslupauksen. Se on myös kaupungin allekirjoitus kaikkeen markkinointiviestintään. Allekirjoitus tulee sisällyttää tunnuksen yhteyteen johdonmukaisella tavalla kaikissa materiaaleissa.

Allekirjoitus

Voidaan käyttää itsenäisenä elementtinä otsikon omaisesti.

Allekirjoitus + tunnus

Slogan ja tunnus tulee pääsääntöisesti sommitella pystyversion mukaan allekkain. Poikkeuksellisen matalissa formaateissa, esim. bannerit, voidaan käyttää myös vaakaversiota.

PYSTYVERSIO

 

VAAKAVERSIO

Värit

Heinolan visuaalisen ilmeen värimaailma toistaa paikallisen luonnon omia värejä. Ilmeen pääväreiksi on valittu lumen valkoinen, graniitin harmaa ja veden sininen.

Päävärejä tulee käyttää useimmissa yhteyksissä, ne ovat ajattomia ja monipuolisia. Värien johdonmukainen käyttö takaa visuaalisen ilmeen hyvän tunnistettavuuden.

Päävärit

Lisävärit

Päävärien tueksi on luotu raikas apuväripaletti, jonka sävyjä käytetään tarvittaessa erityissovelluksissa, esim. lehtitaitossa. Apuvärit ovat tukivärejä, joita käytetään päävärien rinnalla pienempinä alueina ryhmittämässä asiakokonaisuuksia, erottelemassa asioita toisistaan ja tuomassa kokonaisuuteen vaihtelua.


Sammalen vihreä
Pantone
(PMS) 7489
C55 M18 Y75 K0
R111 G162 B108
#6fa26c

Metsän vihreä
Pantone
(PMS) 357
C83 M42 Y100 K0
R31 G80 B39
#1f5027

Puolukkapuuron punainen
Pantone
(PMS) 193
C2 M99 Y55 K11
R191 G13 B62
#bf0d3e


Jään sininen
Pantone
(PMS) 2985
C50 M0 Y0 K0
R39 G200 B253
#27c8fd

Tumma puu
Pantone
(PMS) 477
C48 M80 Y75 K65
R59 G19 B7
#3b1307

Vaalea puu
Pantone
(PMS) 7403
C2 M14 Y45 K0
R252 G218 B165
#fcda9b

Typografia

Heinolan kaupungin viestinnässä (sekä sähköisessä, että painetussa materiaalissa) käytetään, aina kun se on mahdollista, Work Sans -kirjasinperhettä. Fonttiperheessä on useita tyylejä ja sitä voidaan käyttää monipuolisesti erilaisissa sovelluksissa. Work Sansia voidaan käyttää kaikissa yhteyksissä: otsikot, pitkät tekstit, taulukot, kuvatekstit jne.

Work Sans -fonttiperheen voi ladata ilmaiseksi täältä:
www.google.com/fonts

Ensisijainen kirjasinperhe

Otsikot 01
Work Sans Bold
abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö
1234567890

Alaotsikot 02
Work Sans Semibold
abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö
1234567890

Alaotsikot 03
Work Sans Medium
abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö
1234567890

Ingressit
Work Sans Light
abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö
1234567890

Leipätekstit
Work Sans Regular
abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö
1234567890

Toissijainen kirjasinperhe

Lyhyissä tekstinostoissa voidaan käyttää Besom Regular -fonttia. Se ei sovellu käytettäväksi pienessä pistekoossa (ei alle 11 pt), eikä pidemmissä teksteissä.

Nostot
Besom regular
abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö
1234567890

Korvaava fontti Arial

Arial on korvaava fontti, joka korvaa Work Sansin Microsoft asiakirjoissa, kuten Powerpoint, Word ja Excel-dokumentit. Arial on esiasennettu oletusfontiksi Heinolan kaupungin dokumenttipohjiin.

Otsikot
Arial Bold
abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö
1234567890

Leipätekstit
Arial Regular
abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö
1234567890

Kuvamaailma

Heinolan kaupunki tunnistetaan aidosta ja ihmisläheisestä kuvailmeestä. Iso elämä täyttää kuvat inhimillisillä kokemuksilla, jonka näyttämönä toimii Heinolan kaupunkikuva ja maisemat. Valokuville ominaista on mieluummin dokumentäärisyys ja rosoisuus kuin asetelmallisuus.

Asukkaiden Heinola

Kuvamaailman teemana on arjen pienet ihmeet. Valokuvissa välittyy vahvasti myönteisyys, välittäminen ja läsnäolo, ison elämän arkinen koskettavuus.

 

Matkailijoiden Heinola

Kuvamaailman teemana on iso elämys. Heinolan luonto on maisema monipuolisille ulkoilun, harrastamisen ja tapahtumien kokemuksille. Kuvista näkyy, että Heinolassa tapahtuu.

 

Elinkeinoelämä

Kuvamaailman teemana on iso mahdollisuus. Oli firma pieni tai suuri, näkyy valokuvissa aktiivinen ja aikaansaava alansa osaaja. Kuvat viestivät elinkeinoelämän laajaa kirjoa.

Taittomallit

Selkeä ja yksinkertainen typografinen hierarkia, riittävä tyhjä tila ja suuret kuvat takaavat hyvän luettavuuden ja modernin, ajattoman ulkoasun. Taiton sommittelu tulee räätälöidä julkaisukohtaisesti. Mallitaittojen tekstien pistekoot ja marginaalit ovat suuntaa-antavia. Taitossa tulee välttää liiallista määrää pieniä kuvia ja tekstiä. Tyhjä tila parantaa luettavuutta ja antaa painoarvoa kuville. Less is more.

Esitteen kansi ja malliaukeama

Teksti-ilmoitus